Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Как еврозоната ще добие завършен вид?

Нужни са още реформи за довършването на банковия съюз, твърдят експерти

Как еврозоната ще добие завършен вид?

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Добавянето на фискален и икономически съюз, а и на политически съюз, са начините за завършване на цялата архитектура на еврозоната. Няма пример в историята, в който да имаме успешен монетарен съюз, който да не е надграден с фискален и политически. Това мнение изказа в рамките на дискусията на Клуб Инвестор „Банки и финанси“ Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк.

Според  Павлов нещата се усложняват още повече от факта, че правителствата от състава на еврозоната нямат мандат от своите граждани да продължат със смели стъпки за изграждането на икономически и политически съюз. Той посочи, че са необходими реформи за довършване на банковия съюз, където трябва да се решат въпросите за гарантиране на депозитите, за да не се стигне до евентуална криза.

„Аз бих препоръчал на България да участва колкото може по-активно в решаване на бъдещето на ЕС и еврозоната. Българската общественост няма ясна представа какво се случва в еврозоната“, съветва пък финансовият консултант Христос Кацанис. 

По думите му вече не става дума за еврозона, а за германска зона. Германците дърпат нещата, а всички останали се опитват да ги следват“, каза още Канацис. 

Според Дончо Донев, началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка, е само въпрос на време да се постигне фискална консолидация в ЕС, за да стане той устойчив. 

Димитър Чобанов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, препоръча да има устойчиво изпълнение на критериите, което ще покаже сближаване на отделните икономики. Вижте повече по темата във видео материала. 

гледано: 3565   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от